Käsien hoito

Mistä aineosista kynsilevy koostuu?

Kynsilevy voidaan jakaa poikittain kolmeen osaan. Kynnen tyviosa on yleensä vaalea puolikuu, keskimmäinen kolmannes on tiiviisti kiinni kynsipatjassa, ja sen erottaa kynnen vapaasta kärjestä millimetrin levyinen nauha jonka kohdalla sormenpään sarveissolukerros ja kynsilevy kiinnittyvät toisiinsa. 
Se muodostuu tiiviisti toisissaan kiinni olevista,täysin keratinisoituneista soluista. Alimpien kerrosten sarveissolut ovat isompia ja leveämpiä, ja sen pinnalla olevat sarveissolut ovat pienempiä ja litteämpiä. Uloin pinta on sileä, mutta kynsipatjan päällä oleva kynsilevyn alapinta on pitkittäisuurteinen . 

Paksuus: vaihtelee 0,6-1mm välillä
Koostumus: orgaaniset (rikki, happi ja typpi) ja epäorgaaniset aineet


Kynnen kasvu 

Kynnet kasvavat n. 0,1mm vuorokaudessa, ja koko kynsi uudistuu n. puolessa vuodessa. Kasvu vaihtelee sukupuolen, vuodenajan ja sijainnin mukaan. Varpaan kynnet kasvavat sormen kynsiä hitaammin, ja kasvu on nopeinta kesällä.
 Kynnen kasvua voivat heikentää erilaiset kuumetaudit, pitkään kestävä ihottuma, krooninen kynsivallitulehdus, yksipuolinen ruokavalio, imeytymishäiriöt, pitkäaikaiset sairaudet, vitamiinien puutostilat. Esimerkiksi kynsilakan käyttö voi suojata kynttä rasitukselta ja liuottimilta.


Kynsilevyn muutokset 

Yksilö- ja perintötekijät, ikä, hormonitoiminta, terveydentila ja ulkoiset tekijät voivat tehdä kynsilevystä tavallista kovemman, pehmeämmän tai hauraamman.

Mahdollisia syitä voi olla myös:
- hoidon puute
- vääränlainen hoito
- voimakkaat pesuaineet ja liuottimet
- runsas veden käyttö
- kynsien kuluminen työssä

Yleisin kynsilevyn muutos on kynsien liuskottuminen. Liuskottuvien kynsien liimaava aine on huonolaatuista, minkä vuoksi se ei pidä kynsilevyjä kasassa. Liuskottuminen voi tulla kynsien huonosta tai liian innokkaasta hoitamisesta, sekä kynsien kuivumisesta. Se voi olla myös perinnöllinen taipumus. Liuskottumista voi esiintyä myös raudanpuuteanemian ja ihotautien yhdeydessä. 


Kynnen pinnan muutokset

Kynnen pinnan muutokset aiheutuvat yleensä kynsijuuren vaurioitumisesta. Kun kynsijuuri on vaurioitunut, kynsi kasvaa poikkeavan näköisenä. Nämä muutokset voivat olla joko tilapäisiä tai pysyviä. 

Muutoksia voi aiheuttaa esimerkiksi 
- kynsijuuren vaurioituminen
- pitkäaikaiset käsi-ihottumat
-  pitkäaikainen kynsivallintulehdus
- ihotaudit käsien alueella 


Kynnen värimuutokset 

Värimuutoksia voivat aiheuttaa tupakointi, voimakkaan värinen kynsilakka jota on käytetty ilman aluslakkaa, ja hiusten, ripsien tai kulmien kestovärit. Kynnet voivat myös näyttää sinisiltä, jos sormien verenkierto on huono tai ihminen kärsii sydänvioista tai hapenpuutteesta. 

Pysyvämpiä värimuutoksia kynsiin voi aiheuttaa psoriaasi, jonka seurauksena kynsissä voi näkyä kellertäviä läikkiä. Infektiot ja jotkin lääkkeet voivat myös värjätä kynsilevyä. Kynnen alle voi tällöin jäädä mustelma. 

Kynsien pysyvän keltaisuuden syynä voi olla jokin yleissairaus, kuten kilpirauhasen vajaatoiminta. Valkokyntisyys voi liittyä maksakirroosiin ja puna-valkokyntisyys voi liittyä munuaistauteihin. Yleisin värimuutos on valkoiset täplät, jotka luultavasti aiheutuvat kynnen epätäydellisestä keratinisaatiosta, kynsijuuren vaurioittumisesta tai kynsilevyjen välissä olevasta ilmasta.

Kynsilevyn pitkittäishalkeama

Kynsilevyn pitkittäishalkeama voi johtua kynsijuuren vaurioittumisesta. Tällöin muutos voi uusiutua usein tai olla pysyvä. 




Kynsien pureskelu

Kynsien pureskelusta ei yleensä aiheudu pysyviä muutoksia, jos pureskelu rajoittuu vain kynnen kärkiosaan. Voimakas pureskelu voi sen sijaan aiheuttaa kynnen pienentymistä ja kynsinauhojen tulehtumista, jolloin sormenpäät voivat olla arat.

Jos kynsien pureskelusta haluaisi päästä eroon, neuvoisin ostamaan esimerkiksi apteekista saatavaa STOP & GROW -lakkaa, jossa on karvas maku joka lopettaa välittömästi kynsien pureskelun. 


Yleisin kynsien ihotauti

 Yleisin kynsien ihotauti on kynsisilsa, eli kynsisieni. Yleensä kynsisieni esiintyy varpaiden kynsissä, mutta se voi levitä myös sormien kynsiin.


Kynsisilsaa on viittä päämuotoa:

  1. Kynnen kärjestä tai sivusta alkava silsa, joka leviää vähitellen kynnen tyveä kohti
  2. Pinnallinen kynsisilsa, jossa koko kynsi tai ainakin suurin osa sitä on valkean, lievästi hilseilevän silsan peitossa
  3. Kynnen tyvestä alkava silsa, joka on harvinaisin kynsisilsan muoto. Sitä tavataan erityisesti immuunipuutoksessa ja verenkiertohäiriöisillä. Mitä laajemmalle silsa kynnessä leviää, sitä kipeämpi kynsi on. Kynsilevy paksuntuu ja haurastuu. Silsa voi myös tuhota kynnen osittain tai kokonaan.
  4. Kynsilevyn sisäinen silsa on vaalea eikä se paksunna kynsilevyä tai tee sarveismassaa kynnen alle
 5. Candida albicans -hiivasieni paksuntaa koko kynnen ja samalla kynsivalli tulehtuu voimakkaasti. Kynsilevy irtoaa osittain alustastaan .



 Kynsivallintulehdus

Kynsivallin tulehdus johtuu yleisimmin sieni- tai bakteeri-infektiosta, ja se voi olla lyhyt- tai pitkäaikainen. Lyhytaikainen eli akuutti kynsivallintulehdus on yleensä bakteerin aiheuttama, ja pitkäaikainen eli krooninen kynsivallintulehdus on hiivasienen aiheuttama. Bakteerin lisäksi myös hiivasieni voi olla osallisena akuutissa tulehduksessa.


 
Psoriaasi

Psoriaasi aiheuttaa yleisesti myös kynsimuutoksia . Niitä voivat olla pienet pistemäiset kuopat kynsissä, kynnen irtoaminen, kellertävät läikät ja uurteet. Myös kynnenalainen iho voi paksuuntua ja aiheuttaa muutoksia kynnen ulkonäköön. 


Kosmetiikan hyödyt ja haitat kynsiin 

Kosmetiikalla voidaan edistää kynsimuutosten parastumista tai peittää niitä, mutta väärin käytettynä sillä voidaan aiheuttaakkin kynsimuutoksia. 

Esimerkkejä:
- Liiallinen kynnen kovettajan käyttö voi tehdä kynnet helposti katkeileviksi
-  Voimakkaan värinen kynsilakka voi värjätä kynnet
- Pitkäaikainen kynsilakan käyttö aiheuttaa okkluusion, johon kynsi tottuu
- Rakennekynnet voivat haurastuttaa kynttä


Lähteet
 Ihonhoito kauneudenhoitoalalla, Sanoma Pro Oy
 http://www.terveyskirjasto.fi
www.ihotauti.net

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti